Vinterdæk og pigdæk ved kørsel i Sverige og Norge

Vinterdæk på autocampere ved kørsel i Sverige og Norge

Vinterdæk i Sverige 1. dec. – 31. marts

I vinterperioden fra 1. december til 31. marts er det et krav, at autocamper er udstyret med vinterdæk, hvis der er is, sne, slud eller frost på vejbanen eller dele af vejbanen.

Kravet gælder både for svenske og udenlandske personbiler, autocampere, lette lastbiler og busser med en totalvægt op til 3,5 ton foruden evt. anhænger.

Reglerne betyder, at man fra december til marts kun bør køre til Sverige, hvis man har vinterdæk på autocamper. Hvis man bliver overrasket af sne eller frost med sommerdæk på bilen, er det forbudt at fortsætte.Vinterdæk og pigdæk autocamper

Vinterdækkene skal have en mønsterdybde på mindst 3 mm. Kravet gælder for biler, autocampere m.v. op til 3,5 ton samt for evt. anhænger. Vinterdækkene på lastbiler, busser og autocampere med en totalvægt over 3,5 ton skal have en mønsterdybde på mindst 5 mm. Det er politiet, der afgør, om vejens beskaffenhed kræver vinterdæk.

Pigdæk i Sverige 1. oktober – 15. april

Fra oktober til midten af april er det tilladt at køre med pigdæk på autocampere. Man må dog også anvende pigdæk før og efter denne periode i tilfælde af sne på vejbanen. Pigdæk skal være monteret på alle bilens hjul samt evt. anhænger.
Vinterdæk

Norge
I Norge skal man betale vejafgift flere steder. Bl.a. omkring de større byer som Oslo og Bergen. Vær opmærksom på, at betalingen flere steder er automatiseret.

I den norske færdselslov står der: “Når føret gør det nødvendigt, må et motorkøretøj ikke bruges, uden at hjulene er sikret tilstrækkeligt vejgreb ved hjælp af pigge, snekæder eller lignende”. Det betyder i praksis, at man om vinteren skal køre med vinterdæk eller pigdæk. Vinterdæk skal monteres på alle 4 hjul og have en minimumdybde på 3 mm.

Biler med en totalvægt på 3500 kg eller derover skal uanset vejrforhold medbringe snekæder.

Pigdæk i Norge
Det er tilladt at køre med pigdæk fra 1. nov. til første søndag i den følgende påske. I de nordlige provinser (Nordland, Troms og Finnmark) er det dog er tilladt at køre med pigdæk fra 15. okt. til 1. april.

Afgift på pigdæk
Det er tilladt at køre med pigdæk fra 1. nov. til første søndag i den følgende påske. I de nordlige provinser (Nordland, Troms og Finnmark)er det dog tilladt at køre med pigdæk fra 15. okt. til 1. april. Pigdæk skal monteres på alle fire hjul, når de benyttes.

For at forbedre luftkvaliteten har kommunerne Oslo og Bergen imidlertid indført en afgift i form af en mærkat for køretøjer, der kører med pigdæk. Afgiften er pålagt i perioden 1. november til 1 april, og har man betalt afgiften i den ene by, gælder den også for den anden by.

Priserne er:

Dagsmærkat – NOK 30

Månedsmærkat – NOK 400

Sæsonmærkat – NOK 1200

Har din autocamper en tilladt totalvægt på 3500 kg eller mere, skal satserne fordobles.

Pigdæk skal monteres på alle fire hjul, når de benyttes.

Snekæder i Norge
Man skal medbringe snekæder ved kørsel i Norge, da man kan komme i situationer, hvor vinterdæk ikke er nok, og da vil lovgivningen kræve, at man benytter snekæder.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.