Trafikregler i Kroatien – færdselsregler i Kroatien
Trafikregler og færdsel i Kroatien – kør selv i Kroatien
Autocamper ferie i Kroatien – Kørsel i Kroatien
Kroatien er populært som aldrig før og flere og flere danskere drager hvert år på autocamper camping i Kroatien. Man kan flyve til Kroatien både Kastrup og Billund, de fleste fly er i hovedsæsonen Juli / August, men f.eks. Ryanair har fly fra starten af april til slutning af Oktober fra Billund til Zadar, i 2014 var der nogle rigtige gode tilbud uden for sæsonen. Som et alternativ til de danske lufthavn, er det muligt at flyve fra Hamburg eller Hannover i tyskland, forbindelses mulighederne herfra har varieret meget de sidste par år.
Vejnettet Kroatien Kroatien har inden for det sidste årti investeret enormt meget i vejnettet. Således er eksisterende veje blevet udbygget, og nye motorveje er anlagt. Størstedelen af vejene og specielt den nye motorvej i Kroatien, er i rigtig god stand, så man behøver ikke at bekymre sig om at køre rundt i bil, jeg vil dog anbefale, at man afholder sig fra at køre for stærkt da politiet kontroller ekstra meget i højsæsonen. Man skal betale vejskat / maut for at køre på de kroatiske motorveje, her kan du se priser på vejskat i Kroatien, husk også at medregne prisen for Vignetten i rejsebudget.
Kroatien I Kroatien er udvalgte motorveje betalingsveje. Betaling sker pr. strækning der er kørt. Der betales ved frakørselen når betalingsvejene forladers. HUKA eller www.hac.hr Bilister skal være opmærksom på, at de også om dagen skal køre med lyset tændt i Kroatien. Der gælder den strenge nulpromille-regel, dvs. hverken alkohol eller stoffer ved rattet. Det kan ikke skade, hvis man – inden man påbegynder turen – får anskaffet sig kort over Kroatien og transitlandene og på forhånd fastlægger ruten. Der gælder de kendte regler for advarselstrekanter, bugseringstov og forbindingskasse. Ligeledes hører ekstra pærer til belysningen i bilen med til udstyret, men denne kontrol bliver dog ikke håndhævet helt så strengt. Derimod er det forbudt at tage ekstra dunke med benzin eller anden brændstof med. Hvis man planlægger lidt i forvejen, foregår rejsen i bil uden problemer, og man kommer i den rette stemning til husbil ferien.
Sammenlign online priser på autocamper leje i Kroatien.
Færdselsregler
Færdelsreglerne i forhold til at tale i håndholdt mobiltelefon er som i Danmark.
Camping Det er forbudt at campere eller overnatte uden for offentlige campingpladser.
Lygteføring
Om natten og ved dårlig sigtbarhed skal nærlyset være tændt. I perioden fra den sidste søndag i oktober til sidste søndag i marts skal nærlyset også være tændt i dagtimerne (bøden for ikke at overholde denne regel er 300 HKR). Motorcykler og scootere skal have lyset tændt døgnet rundt året rundt. Det er obligatorisk at medbringe reservepærer til bilens lygter; dette gælder dog ikke køretøjer med xenon-, neon-, LED- eller lignende lygter.
Vejforhold
I Kroatien bliver kørebanen glat i regnvejr, nærmest olieagtig pga. asfaltbelægningen, så hastigheden må halveres. Nogle skilte advarer mod sidevind. Det er især “Buraen”, den frygtede nordenvind, der om vinteren blæser fra land ud over havet. På grund af vinden skal man være særlig opmærksom ved kørsel med campingvogn/trailer.
Uheld
Ved uheld og / eller karosseriskade skal politiet optage skadesrapport, som man skal fremvise ved udrejsen. En europæisk havarirapport skal udfyldes og underskrives af de involverede parter i ulykken, og derefter sendes til forsikringsselskabern
Bøder
Politiet kan opkræve bøder på stedet. Hvis man ikke kan betale på stedet, er det dog muligt at betale inden for 8 dage på posthus / i bank. Som en sikkerhedsforanstaltning, kan politiet konfiskere bilistens pas, indtil bøden er betalt.
Hastighedsgrænserne Kroatien
Bymæssig bebyggelse 50 km/t Landevej – bil og motorcykel 90 km/t Landevej – bil m. campingvogn/ autocamper 80 km/t Motortrafikvej – bil og motorcykel 110 km/t Motortrafikvej bil, m/campingvogn, autocamper 80 km/t Motorvej – bil og motorcykel 130 km/t Motorvej – bil, m/campingvogn, autocamper 90 km/t Man skal køre mindst 60 km/t på motorvej. Bilister under 25 år må maks. køre 80 km/t på landevej, 100 km/t på motortrafikvej og 120 km/t på motorvej. Tag kørekort og registreringsattesten på bilen med. Det anbefales at tage det internationale grønne forsikringskort med (Glæder for borgere udenfor EU).
Trafikregler
•Sikkerhedssele er påbudt.
•Det er påbudt at bruge kørelys i dagtimerne, tågelys må kun bruges, når der er mindre end 50 m sigt.
•Det er pligt at medbringe advarselstrekant, lyspærer, førstehjælpskasse og sikkerhedsvest.
•Vinterdæk er pligt mellem 15. november og 15. marts – hvis du ikke har det, skal du medbringe snekæder.
•Promillegrænsen er på 0.5
Trafikinformation
Om sommeren fra fredag eftermiddag til søndag aften må man forvente tæt trafik og kødannelse på alle hoved- og motorveje til og fra kysten (på A3). Især ved tunnelerne Mala Kapela og Sveti Rok. HAK informerer døgnet rundt om vejsituationen i landet på tlf.: 014640800 og 060520520
Ved motorstop:
Ved motorstop kan det slovenske bilforbund AMZS hjælpe. Ring 1987. Ved ulykke ring 112.
A1 – Zagreb – Dubrovnik
Dagsdato er 442 km af motorvejen A1 fra Zagreb til Split (Dubrovnik) færdig gjort, den sidste afkørsel i syd gående retning er Ravac (Hvilket er afkørselen til Ploče) Prisen for Stækningen Zagreb – Split er 157 kuna, til sidste afkørsel i Ravca er prisen 187 Kuna. (Priser for personbiler)
A1 / A6 Zagreb – Rijeka
Motorvejen mellem Zagreb og Rijeka, på ca. 140 km, blev færdig gjort i efteråret 2008 Prisen for Stækningen er 60 Kuna.
Betaling på de Kroatiske Motorveje
For at benytte den kroatiske motorvej skal man betale motorvejsafgift (road toll) ud fra antal km som man kører på motorvejen, betaling sker når man forlader motorvejen. Nedenfor kan du se de forskellig køretøjs kategorier og download en PDF fil med priserne. På den kroatisk motorvej kan man betale med alle normale kreditkort, betaling med Euro og danske kroner er også muligt (omregning sker til officiel dagskurs), eventuelle retur beløb udbetales i Kuna.
Køretøj kategorier og Told priser KATEGORIE IA: 2, 3 og 4 hjulede motorcykler.
- Motorvejsafgift Zagreb – Split – Ravča
- Motorvejsafgift Zagreb – Rijeka
- Motorvejsafgift Rijeka – Split – Ravča
KATEGORIE I: Motor køretøjer med 2 aksler med en maksimal højde på 1.30 m målt ved den første aksel (normale biler)
- Motorvejsafgift Zagreb – Split – Ravča
- Motorvejsafgift Zagreb – Rijeka
- Motorvejsafgift Rijeka – Split – Ravča
KATEGORIE II: a) Motor køretøjer med 3 eller flere aksler med en maksimal højde på 1.30 m målt ved den første aksel. (personbil med campingvogn) b) Motor køretøjer med to aksler højere end 1.90 og en maksimal vægt på 3.500 kg. (eks. Minibus)
- Motorvejsafgift Zagreb – Split – Ravča
- Motorvejsafgift Zagreb – Rijeka
- Motorvejsafgift Rijeka – Split – Ravča
KATEGORIE III: Motor køretøjer med en højde over 1.30 m målt ved første aksel og en tilladt vægt over 3.500 kg. (eks. Minibus over 3.500 kg og Minibus med hænger) KATEGORIE IV: Motor køretøjer med 4 eller flere aksler og en højde over 1.30 m målt ved første aksel og en tilladt vægt over 3.500 kg.(eks Lastbiler og turistbusser) Informationer omkring Motorvej afkørsler Nedenunder kan du se hvilken motorvejs afkørsel der passer bedst til din ferie destination og derefter kan du tjekke motorvejsafgiften i vores pdf. tabeller. Den nemmeste måde at finde den rigtige afkørsel er ved at bruge CTRL + F og så indtaste din ferie destination.